–Et gratis tilbud til RØRE-skolene fra Oslofjordens Friluftsråd
RØRE har inngått et samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd. De tilbyr en rekke kurs som dere RØRE-skoler kan bestille hjem til deres skole eller nærområde. Oslofjordens friluftsråd tilbyr både kurs for pedagoger og skoleklasser. Og det er helt gratis.
Les mer om tilbudet på Oslofjordens friluftsråd sine sider.
Ta kontakt med Annika for bestilling
Kurs for pedagoger:
Generelt inspirasjonskurs/Fysisk aktiv læring i friluft
Innhold: Med Fagfornyelsen legges det opp til mer praktisk læring, og mer læring gjennom lek. Dette er et praktisk rettet kurs, der deltagerne får konkrete tips til hvordan en kan flytte skolefagene ut av klasserommet og ut i friluft. Tips om hvordan samle elevene, sikkerhet og aktivitetstips. Diskusjoner og erfaringsutveksling underveis.
Tid: fra ca to timer
Antall deltakere: minimum 6 stk
Passer for: lærere og assistenter på alle trinn
Praktisk matte ute -inspirasjonskurs
Innhold: Gjennom å oppleve mengder, størrelsesforhold med mer i praksis får mange elever en aha-opplevelse. Vi lærer bort enkle og morsomme aktiviteter som du kan bruke i matematikkundervisning utendørs.
Tid: fra to timer
Antall deltakere: minimum 6 stk
Passer for: lærere og assistenter på alle trinn
Livet i fjæra/marinbiologi
Innhold: Hvordan gjennomføre en praktisk økt i fjæra med elevene, med forslag på før- og etterarbeid. Tips på utstyr og gjennomgang av de vanligste marine artene. Undervisning i bærekraftig utvikling er en naturlig del av kurset.
Tid: fra to timer
Antall deltakere: minimum 6 stk
Passer for: lærere og assistenter fra ca fjerde trinn og oppover
Marin forsøpling
Innhold: Marin forsøpling er et stort miljøproblem. Kurset setter deltakerne grundig inn i temaet og kan inkludere rydding av en lokal strand. OF har lang erfaring med pedagogisk arbeid knyttet til temaet marin forsøpling. Vi foreslår både for- og etterarbeid som dere kan gjøre på egen hånd.
Antall deltakere: minimum 6 stk
Passer for: lærere og assistenter på 5.-10. trinn og videregående skole
Sikkerhet ved, på og i vann (livredningskurs)
Innhold: Livet ved vannet er herlig, men kan også være farlig. På dette kurset arbeider vi med sikkerhet i, på og ved vann. Sikre at lærerne er trygge og har grunnleggende ferdigheter i selvberging og livredning. Kurset gir grunnleggende kompetanse for å ivareta sikkerheten for den elevgruppen, planlegging, forebyggende livredning og gjennomføring av alarmplan. Kurset gjennomgår opplæringslovens krav til sikker og trygg undervisning og er tilpasset ny læreplan i kroppsøving. Praktisk livredningsprøve utendørs.
Tid: seks timer fordelt på ca tre timer teori og tre timer praktiske øvelser ved og i vann
Antall deltakere: 6 til 18
Passer for: alle som ønsker å bli tryggere ved vannaktiviteter. Deltakerne må være svømmedyktige.
Kurs for skoleklasser:
Praktiske kurs hvor vi står for veiledning, undervisning og utstyr. Du som lærer får en mulighet til å lære og oppleve kurset sammen med elevene. I forkant av kurs mottar ansvarlig lærer en e-post med informasjon og forslag på forberedelser. Det faglige innholdet tilpasses trinnet.
Fysisk aktivitet, lek og samarbeidsøvelser ute
Innhold: en dag med masse lek og moro gjennom læringsaktiviteter. Vi gjennomfører at antall leker og aktiviteter som krevet lite og enkelt utstyr, som vi håper at dere tar i bruk jevnlig i etterkant av kurset. Innslag av matte, norsk/engelsk, samfunnsfag og naturfag.
Tid: fra to timer
Antall deltakere: ca 20 til 50 elever
Passer for: alle trinn (for elever på vg1 Helse- og oppvekstfag og vg2 Barne- og ungdomsarbeider legges kurset opp som et inspirasjonskurs slik at elevene har ny kunnskap med seg ut i praksis)
Praktisk matematikk ute
Innhold: Med praktiske oppgaver og konkrete eksempler får elevene mulighet til å repetere og lære inn matematikk. Vi er fysisk aktive mens vi jobber med blant annet brøk, geometri og ulike regnemåter. Ved å bruke uteområdene og naturen jobber vi med problemløsning og forståelse av rom og forhold.
Tid: ca to timer
Antall deltakere: ca 20 til 50 elever
Passer for: 1.-7. trinn
Mat i friluft
Innhold: Mat smaker best på tur, og aller best når den er blitt tilberedt ute. Mat på bål trenger ikke å være pølser. Dette kurset tar for seg ulike sider ved matlaging på tur. Vi arbeider med hygiene på tur, regler for bålfyring, bruk av kokeapparater og mange praktiske tips. Til slutt lager vi et sunt og næringsrikt måltid sammen. Kurset tilpasses aldersgruppen.
Tid: 3-4 timer
Antall deltakere: maks 30 eleverPasser for: 5. – 10. trinn, videregående skole
Livet i fjæra, havforsker for en dag
Innhold: Elevene er havforskere for en dag og får utforske et spennende økosystem. Vi samler inn arter, både dyr og planter, i fjæra. Vi bruker ulike metoder for innsamling, og jobber med å sortere det vi finner. Underveis lærer vi blant annet om ulike arters levesett og samspill. Til sist smaker vi på noe av det vi har funnet. Kurset kan knyttes til flere kompetansemål i fagplanen for naturfag, i tillegg til at det er relevant for det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling.
Tid: 3-5 timer
Antall deltakere: ca 20 til 50 elever
Passer for: 3. – 10. trinn, videregående skole