God, sunn og bærekraftig mat på utekjøkkenet

  • Matvalget

  • RØRE-tema: Matglede

Hvorfor har man gjort dette:
Trenger du inspirasjon til hva du kan lage på utekjøkkenet? Matvalget har servert oss oppskriften på et bærekraftig måltid med gresskarsuppe, pannebrød og emmersalat. MMmmmmm...

Gresskarsuppe

Du trenger:

2 stk. løk

2 fedd hvitløk

1 stk hokkaidogresskar

1,5 liter vann

2 dl røde linser

1 liter kokosmelk

4 ss tomatpure

Salt

Pepper

Eventuelt grønnsaksbuljong

Gresskarsuppe på bålet tilberedt av Matvalgts kokk, Leif Magne Jørgensen Grastveit.

 

Slik gjør du:

  • Del løk og hvitløk i biter og ha i en kjele med litt olje på lav varme. La det surre mens du kutter resten av grønnsakene.
  • Ha i resten av ingrediensene utenom melk, salt og pepper. Da det koke i ca20 min til alt er mørt. Ha i melk og kjør suppen glatt med stavmikser.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Ut på tur: Kutt grønnsakene før du går på tur og ha det i en gryte på bålet. Da blir det grønnsakssuppe med gode biter i.
  • Eller lag suppa ferdig og ha den med på termos.
  • Eller Lag dobbel porsjon. Frys ned halvparten, ta med på neste tur og varm over bålet.

Pannebrød

Du trenger:

4 dl fin sammalt hvete

2 dl fin sammalt rug

2,5 dl kefir

3 ss sirup

1 ts salt

2 ts natron

Pannebrød fra Matvalget. Enkelt og godt på utekjøkkenet.

 

Slik gjør du:

  • Bland alt sammen.
  • Ha i en pose eller skål og ta med på tur eller sette deigen i kjøleskap til den skal brukes.
  • Klem deigen ut i fuktige hender og legg i stekepannen på middelsvarme. Stek til den er gylden på begge sider og gjennomstekt.
  • 2-3 minutter på hver side, avhengig av varmen.

Emmersalat

Du trenger:

500 g emmer

200 g champignon

2 stk. løk

200 g grønnkål

1 stk. sitron

Salt

Pepper

Olivenolje

Spennende mat med emmersalat.

 

Slik gjør du:

  • Legg emmer i bløt over natten.
  • Ha emmer over i en gryte og kok til den er helt myk, ca 30 minutter.
  • Kutt champignon og løk i fine biter og stek i en gryte til de er myke og har fått litt farge.
  • Ha i den ferdig kokte emmeren og ferdig renset grønnkål.
  • Smak til med sitron salt, pepper og litt olivenolje.
  • Bruk gjerne andre korn som bygg, spelt eller havre.

Matvalget er en veiledningstjeneste for offentlige og private virksomheter som vil lage bærekraftige måltider til andre.

Nysgjerrig på hva Matvalget kan bidra med?

Gå til Matvalgets nettsider.

Dette er Matvalgets råd for bærekraftig mat:

  • Mat fra bunnen av
  • Grønnsaker, belgvekster og korn
  • Sesong
  • Bevisste valg av kjøtt og sjømat
  • Redusert matsvinn
  • Økologisk