Torsdag 2. Mai fikk en haug med RØRE-ambassadører bli med ut i skogen for å lære. Her lærte de blandt annet å lage villmarksofa og sjusteinsovn, samt litt om knuter og hvordan du baker brød ute i naturen.
Sjusteinsovn
Sjusteinsovn er et spennende prosjekt for alle og en hver!
For å bygge ovnen finner man steinheller egnet for å bli bunn, vegger og tak, og stabler disse sammen slik at du får 2 “rom” til fyring og varming. Deretter fyrer man i begge rommene helt til ovnen er klar for bruk. Vipps har du en sjusteinsovn som du kan bruke til det aller meste!
Tips: ovnen funker supert til å steke minipizzaer, eller villmarksbrød!
Villmarksbrød
Villmarksbrød på stormkjøkken eller 7-steinsoven (gir et stort pannebrød, eller kan deles opp i flere mindre brød)
· 0,5 dl siktet hvetemel
· 0,5 dl sammalt hvetemel
· 0,5 dl havremel
· 0,5 dl byggmel
· 0,5 dl sammalt rugmel
· 4-5 spiseskjeer linfrø
· ½ ts salt
· 1 ts bakepulver
· 3-4 spiseskjeer gresskarkjerner
· 3-4 spiseskjeer solsikkekjerner
· Ta med ekstra vann på tur til å blande ut. Ca. 1-2 dl vann (NB! Tilpass konsistensen direkte i brødposen)
· For litt ekstra kryddersmak kan vi anbefale at dere blander inn litt basilikum, hvitløkspulver, hakket oliven… Bruk fantasien!
Målene er omtrentlige. Det er bare å prøve seg fram litt. Bland det tørre i en brødpose. Ta med vann eller finn i bekken, og tilsett rundt 1-2 dl rett i påsan! (tilpass etter behov). Elt deigen godt sammen, fortsatt i posen. Tenn bålet i 7-steinsovnen 20-30 minutter før steking, evt. fyr opp stormkjøkkenet, sett på pannen, tilsett en smørklatt, klem ut deigen fra posen og bruk en skje/stekespade til å presse deigen jevnt på stekesteinen/pannen. Snu brødet etter et par minutter (avhenger av varmen). J
Ta med evt. pålegg etter eget ønske.
Villmarksofa
En såkalt “villmarksofa” er en super og simpel utebenk som er super å ha på enhver skogslekeplass eller gapahuk!